grenathegreat

A blog about training, makeup,beauty and health.

4 vanliga träningsmyter

Träning hälsa, träning Permalink0

Trots att det finns en hel del bevis på motsatsen, finns det seglivade myter inom träning som många fortfarande köper som sanning. Här listar jag 4 "populära" myter.

* Situps = 6 pack.
Många tror att det enda sättet att få 6 pack som syns är genom att göra tonvis av situps och andra magövningar, vilket är Falskt. Sanningen är att alla redan har ett 6 pack men de omfattas av ett lager av fett hos många. Bästa sättet att bli av med bukfettet är genom rätt kost, god sömn och stresshantering. Sen när man har den biten kan man självklart tona musklerna så de syns mer med hjälp av bra övningar.

* Träningsmaskiner = säker träning.
Är det säkrare att träna med maskiner för att uppnå ett bra resultat? Det beror på, fria vikter är något bättre att använda eftersom man använder funktionalitet, naturliga rörelser samt engagerar egna stabilisatorer.
Å andra sidan är maskiner suveräna att använda om man vill träna specifika muskeldelar som exempelvis "leg extension" när du vill träna quadriceps (kan inte för hela mitt liv komma på vad muskeln heter på svenska just nu men "framsida låret"). Som med all träning är det viktigt att man använder sig av korrekt teknik för att inte slita på kroppen, vilket leder mig till nästa punkt:

* Knäböjningar = dåligt för knäna.
Knäböjningar är dåligt för knäna endast om de utförs felaktigt. Många tar sina knän över tårna när de gör knäböjningar (samma problem ses vid utfallssteg).
Korrekt utfört ska knäna hamna ovanför ankeln och man använder rumpan för att lägga vikten över hälarna istället för tårna. Man ska kunna vicka med tårna även när man är som längst ner i knäböjet. Tänk på att vara rak i ryggen så du inte svankar, blicken uppåt,framåt. 

* Cardioträning = slank kropp.
Om du liksom jag inte finner nöje i att springa timmar i sträck, misströsta icke. För att tona kroppen finns det betydligt effektivare sätt att göra det än bara cardioträna (om du tycker om att springa och gör det för ditt eget nöjes skull så bara kör på).
För att tona kroppen och om man vill satsa på att gå ner några kilo är det effektivaste sättet att se över sin kost i första hand och sedan satsa på varierad träning, så som intervaller, gå promenader, styrketräna etc.

Hoppas ni fann texten till nöje och nytta, om intresse finns så kommer jag göra liknande listor framöver så skriv gärna i en kommentar om ni gillade inlägget!

Till top