grenathegreat

A blog about training, makeup,beauty and health.

Fördelar med massage

Allmänt Permalink0

Eftersom jag brinner för massage och då främst det man brukar kalla "idrottsmassage" eller "behandlande massage" tänker jag därför inleda med att förklara vilka fördelar man kan uppnå med massage. För er som tidigare följt mig på halsocoachen.bloggo.nu är det här lite tråkig upprepning men ville inleda min nya blogg med samma tema då det som asgt är ett stort intresse för mig.

 

Hur fungerar massage?

Massage är i grund och botten systematisk manipulation av kroppens mjukvävnader. Med hjälp av tryck och töjningar på muskler, blodkärl, bindväv och hud får man en rad positiva både fysiska och mentala effekter. Regelbunden behandling både återger och främjar god hälsa.

Muskler och smärtlindring. 
De vanligaste orsakerna till värk är muskelrelaterade. Genom att lösa upp muskelspänningar och öka elasticiteten i muskulaturen kan man ta bort eller reducera smärta, ge bättre rörelseförmåga och kroppshållning, och förhindra ärrvävnad. Musklerna och huden får en ökad näringsupptagningsförmåga. Återhämtningsförmågan i musklerna ökar och Musklerna blir smidigare och mer elastiska

Cirkulation och immunförsvar. Eftersom huden är en del av nervsystemet leder massage till kärlvidgning. I kombination med avspända muskler får detta till effekt att blod- och lymfcirkulationen ökar, vilket för med sig en god cirkel av positiva effekter. Syre- och näringstillförseln ökar till organ, benstomme och muskler. Läkningsförmågan ökar, slaggprodukter rensas ut, immunförsvaret stärks. Studier visar att så många som nittio procent av alla sjukdomar orsakas av stress. Blodvolymen, och då även temperaturen i musklerna ökar; Antalet röda blodkroppar ökar successivt samt fler kapillärer kommer till användning.

Avslappning och välbefinnande. 
De flesta upplever harmoni och välbefinnande efter en massage. En djupare och lättare andning gynnas och Nervsystemet får en lugnande effekt och stress-symptom minskar. Förklaringen till detta är att beröring och värme gör att kroppens lugn-och-ro-hormon oxytocin frisätts i kroppen. Det minskar samtidigt utsöndringen av stresshormon och ger en djupt avslappnande effekt. Detta i sin tur leder till att puls och blodtryck sjunker och att man sover bättre.

 
Till top