grenathegreat

A blog about training, makeup,beauty and health.

hälsosam mat, inte alltid hälsosamt

Allmänt hälsa Permalink0

Det är utan tvivel viktigt att vara uppmärksam på vilken mat som hjälper din hälsa, och vad som stjälper. Man får ofta information om vilken mat som är bra för oss och vilken vi bör undvika men det betyder inte att man bör äta den förstnämnda i överskott.

I själva verket kan några av de mest fördelaktiga livsmedel för kroppen orsaka problem om det överkonsumeras.

Det finns ett ständigt flöde av information som presenteras för oss om nyaste "supermaten" som ökar vår ämnesomsättning, krymper midjan, ger värdefulla vitaminer, mineraler och antioxidanter samt ger oss långvarig energi, allt detta gör det svårt att urskilja vad man bör äta varje dag och vad du ska komplettera din kost med då och då. Nedan ger jag några exempel, men självklart är inte dessa de enda man bör se upp med att överdosera.

 * Tonfisk i burk. Tonfisk är en bra källa till proteiner och omega 3, dock innehåller just den här fisken den höga nivåer av kvicksilver. Överdos av kvicksilver kan resultera i talproblem, synproblem och dålig muskelkontroll. Dessutom kan tonfisk på burk innehålla kemikalier som till exempel BPA, vilket kan ställa till det för kroppens hormoner.


* Sojabönor. Är en växt källa till de åtta essentiella aminosyrorna, vilket gör den till den enda kompletta icke-animaliskt protein som gör det perfekt för vegetarianer och veganer. Hela sojabönor ger en utmärkt källa av fiber, B-vitaminer, kalcium och Omega 3. Dock bör man vara försiktig med att äta för mycket av genmodifierade bönor då detta kan resultera i en mängd olika hälsoproblem, de kan öka produktionen av östrogen som ökar risken för kvinnor att utveckla exempelvis bröstcancer. För att undvika detta bör man hålla sig från att äta icke-ekologiska sorter helt och hållet.


* Brasilianska nötter. Nötter hyllas ständigt för sina goda hälsoeffekter, och paranötter är inget undantag eftersom de innehåller ett högt värde av selen. Seken är ett mineral som är hälsosamt för immunförsvaret och sköldkörtelns funktion. Dock kan alltför mycket selen kan faktiskt vara gftigt för kroppen och orsaka sprött hår, naglar och matsmältningsproblem. För att undvika risker bör man hålla sig till 2 st nötter/dag.


* Bananer. Det kan vara svårt att föreställa sig att en frukt med så många fördelar kan innehålla nackdelar. Bananer innehåller flera viktiga näringsämnen som innehåller bland annat fördelar för matsmältningen, hjärthälsa och viktminskning. De är också en stor källa av kalium, som arbetar tillsammans med natrium för att upprätthålla ett normalt blodtryck. Kalium är också en elektrolyt, som bidrar till att upprätthålla en hälsosam balans av vätskor i kroppen. För mycket av detta mineral kan faktiskt orsaka hyperkalemi, vilket kan leda till hjärt-, muskel- och nervproblem. En eller två bananer om dagen är ingen fara men undvika att leva på en banandiet.


* Kanel. Kryddor och öret hyllas regelbundet för sina många medicinska egenskaper. Kanel, till exempel, har ett högt innehålla av antioxidanter som kan bekämpa inflammationer och sänka blodsockernivåer. Det har också kopplats till en minskad risk för hjärtsjukdomar, cancer och neurodegenerativa sjukdomar. Dock innehåller kanel höga halter av föreningen kumarin, som kan vara skadligt i stora doser. Kroppen tål ett dagligt intag av 0,2 mg/kg kroppsvikt av kumarin och intar man högre doser kan detta leda till levertoxicitet och cancer.

 
Till top