grenathegreat

A blog about training, makeup,beauty and health.

Idrottsmassage

Allmänt hälsa, massage Permalink0

 

Här fortsätter jag nu i massagespåret genom att förklara vad som menas med idrottsmassage och vad som skiljer den från "vanlig" massage.

 Massage i behandlande syfte/Idrottsmassage

 Detta handlar om att det redan finns något problem som man går in för att göra vid. Man måste dock tänka på att massage inte är någon form av magi, utan det kan krävas ett antal behandlingar innan alla spänningar och problem är bearbetade. Antalet som krävs hör direkt ihop med hur tidigt man kommer under behandling och att behandlingarna genomförs utan allt för långa uppehåll. Andra faktorer som spelar in är till exempel problemets omfattning, den egna aktiviteten, muskelvävnadens sammansättning, ålder, smärttröskel och om man brukar få massage. Det är dock viktigt att man kan känna en successiv förbättring under behandlingens gång.

 Just vid behandlande massage kan det hända att man efter de första behandlingarna känner en träningsvärksliknande effekt efteråt. Detta är ett vanligt förekommande reaktion när musklerna börjar komma igång igen.

 Massage kan också med fördel ges i förebyggande syfte för att förhindra att problem kommer att uppstå. Detta är mycket populärt hos idrottsutövare, men är klart nyttigt för alla människor.

 Man arbetar efter att få så stor smidighet som möjligt i musklerna och försöker se till att musklernas hela omfattning bibehålls. Sker detta med en regelbunden intervall så blir chansen minimal att någon form av problem uppstår.

 Idrottsmassage är ett bra komplement till träning och tävling.

För en idrottare är oftast syftet med idrottsmassage att ge möjlighet till en snabbare återhämtning, förebygga och behandla skador, att mjuka upp och förlänga vävnad, eller att förhindra ärrvävnad och sammanväxningar i muskulatur och bindväv. Det primära är alltså inte bara avslappning som ofta är syftet i klassisk massage. Idrottsmassage brukar därför upplevas lite tuffare och djupare än klassisk massage.

Den stora skillnaden gentemot en klassisk massör/massageterapeut ligger den bredare kunskapen som en idrottsmassör besitter. En välutbildad och professionell idrottsmassör har en djupare utbildning där kunskap hämtats från sjukgymnastik, massage, idrottsmedicin, ortopedisk medicin, osteopati och kiropraktik, idrotts- och fysträning, rehabilitering, ledmobilisering, och tejpning med mera.

 

 

 

 

Till top