grenathegreat

A blog about training, makeup,beauty and health.

Rehabilitering

Träning behandling, hälsa, skador Permalink0
Med anledning av förra inlägget kommer här min syn på rehabiliteringsfasen.

Så du har överlevt de första 48 timmarna efter din skada, vad gör man nu? Egentligen är det ganska lätt, det är endast två saker du ska undvika att göra: träna och vila. Enkelt, eller hur?

Nä, det är ju tyvärr inte enkelt att återkomma snabbt och effektivt efter en skada, då hade inte en enda idrottare behövt fysioterapeuter. Jag har tappat räkning på antalet klienter som kommer till mig först efter att de varit hos läkare, vilket i 99% av fallen har gjort problemet värre. Läkare är inte utbildade att i första hand ta hand om mjukdelsskador så har man inte turen att hamna hos en läkare som faktiskt inser sin begränsning och omedelbart skickar en vidare till sjukgymnast (och även här ska man ha turen och hamna hos någon ”bra”) så är risken stor att man får rådet ”ta en ipren och vila i två veckor”… Visst är chansen hyffsad att man är symptomfri efter den här tiden MEN man är knappast skadefri, utan vad som inträffar är att man (på grund av att man är smärtfri) tror att det bara är att köra på med sin vanliga träning. Och detta ger följaktligen att risken för att man drar upp skadan igen är maximal vilket i sin tur leder till ärrbildningar som ger svagare struktur på muskeln.

Så nu när vi kollat på hur man inte ska göra så kan vi börja kolla på hur man faktiskt bör göra.

Träning- Som jag vart inne på ska du inte återvända till din ursprungliga träningsrutin utan att först genomgått rehabilitering. Vilken typ av rehabilitering varierar från skada till skada och person till person så är man inte utbildad inom området bör man ta hjälp av någon som är det, det spelar ingen egentlig roll om det är sjukgymnast, naprapat eller fysioterapeut för det är bara olika titlar på liknande arbete. Vad som dock är oerhört viktigt är att det är en kompetent person, många utnyttjar tyvärr sin titel och precis som läkare inte vill erkänna att man inte vet och remitterar vidare. De flesta har sina specialområden som de förlitar sig på och försöker vinkla alla problem till förutbestämda lösningar, var själv hos en sjukgymnast som bestämt hävdade att min ryggsmärta berodde på en felbelastning i foten (problemet var en snedbuktande disk i ryggen). Självfallet hänger hela kroppen ihop och många gånger sitter ursprungsproblemet på annat ställe än smärtan men just den här personen fick jag höra var fotspecialist och hänvisade alla sina klienter till felbelastningar i fötterna.

Så var petig när du väljer hjälp, lyssna på din magkänsla för även om du inte är skadeexpert är det din kropp det gäller och känns nått inte logiskt eller realistiskt för dig är det bättre att be om ytterligare åsikt av annan yrkesverksam. Hör gärna med andra som fått hjälp om de vet någon de kan rekommendera.

Vila- Efter de första 48 timmarna ska du se till att vara igång med rehabilitering, annars så kommer det bara att bildas ytterligare ärrvävnad runt skadan, detta ger mindre blodcirkulation som medför att skadan inte kan läka en ond cirkel uppstår. Även om du inte hunnit få hjälp med ett rehabiliteringsprogram så se till att röra på dig, utan att överbelasta det skadade området så om du exempelvis fått en bristning i låret så se till att gå kortare promenader gärna några gånger om dagen för att få fart på blodcirkulationen.

Hur lång rehabiliteringstiden blir beror på hur mycket tid du lägger ner på att rehabilitera, logiskt va?Sen beror det självfallet på vad det är för skada, hur "illa" den är och vart den är placerad med mera.

 

Det här var övergripande på vad du bör tänka på vid rehabilitering, det finns jättemycket att prata om när det gäller den här biten men det här var något av det viktigaste att tänka på.

 
Till top