grenathegreat

A blog about training, makeup,beauty and health.

Vad är en muskelknuta?

Allmänt behandling, hälsa, massage, triggerpunkt, träning, välmående Permalink0

TRIGGERPUNKTSBEHANDLING - DJUPGÅENDE MASSAGE

Det här är en av de vanligaste frågorna jag brukar få av mina klienter så ska därför försöka förklara på bästa sätt för den som är intresserade.

Vad är en triggerpunkt? ”Muskelknuta”, det är en punkt eller sträng i en muskel som är extra spänd och öm i förhållande till muskeln för övrigt. En aktiv triggerpunkt kan ge spontan smärta - även utan beröring och ofta med utstrålning över ett visst område på kroppen. Ett vanligt utstrålningsområde är upp i huvudet och ner i armarna.

Varför bildas triggerpunkter? De vanligaste orsakerna till att triggerpunkter bildas är fysisk eller mental stress - stillasittande - överbelastning vid monotont arbete och näringsbrist. En annan vanlig orsak till att knutorna uppstår är att muskeln utsätts för en plötslig överansträngning. Muskelknutorna uppstår oftast mitt på muskeln, i muskelbuken. Det är där som de motoriska nerverna från ryggmärgen ansluter till muskeln för att stimulera muskeln till att spänna sig. Just i den punkt där nerven innerverar muskelfibern får muskelfibern extra mycket stimulans i förhållande till muskelfibern i övrigt, och det är troligen därför som muskelknutorna oftast uppstår precis där som de motoriska nerverna ansluter till muskelfibrerna.

Då en muskel spänner sig kraftigt eller under en längre tid stryper den sitt eget blodflöde. I punkter mitt på vissa muskelfibrer, där de mest aktiva motoriska nerverna ansluter, uppstår då syrebrist. Syrebristen gör att muskelfibrerna i de drabbade punkterna övergår till anaerob förbränning. Då bildas där mjölksyra som irriterar smärtreceptorer vilka skickar signaler till ryggmärgen. Ryggmärgen svarar med att skicka tillbaka signaler via den motoriska nerven om att muskelfibrerna ska spänna sig ännu mer. Då uppstår en negativ spiral som, om muskelarbetet inte upphör, till slut leder till att energiförrådet tar slut i de drabbade punkterna.

Vad som då händer är att ett tillstånd liknande likstelhet uppstår i dessa punkter på muskelfibrerna.Det krävs nämligen energimolekyler, ATP, för att kontraktionen ska brytas, så när energiförrådet är slut kan muskelfibrerna inte sluta spänna sig i dessa punkter. Dessa drabbade punkter har därmed hamnat i en ond cirkel – eftersom de inte kan sluta spänna sig stryper de sitt eget blodflöde, och eftersom de stryper blodflödet kan de inte fylla på energiförrådet så att de kan sluta spänna sig.

Därmed har en triggerpunkt uppstått, vilken består av en bunt muskelfibrer med drabbade punkter. En triggerpunkt kan sitta i många år, och ger sig ofta inte förrän man med massage går in specifikt och ”mikrostretchar” fibrerna i triggerpunkten. Genom mikrostretchingen bryts den onda cirkeln så att blodcirkulationen kommer igång igen.

Ibland har man gått runt med spända muskelfibrer väldigt länge, något som är otroligt vanligt speciellt om man tränar mycket och ständigt utsätter musklerna för aktivitet (och speciellt statisk sådan.)
I dessa fall mister muskeln en del av blodgenomströmningen, och då kan sk. bindväv uppstå.
Detta är inte farligt men betyder att de här muskelknutorna kommer att göra lite ondare samt ta längre tid att behandla.
En annan sak är att muskler som innehåller muskelknutor tröttas ut snabbare och slappnar heller inte av lika snabbt när man inte använder dem.

 
Till top