grenathegreat

A blog about training, makeup,beauty and health.

Yoga- vad är det egentligen?

Träning behandling, hälsa, mindfulness, träning, välmående, yoga Permalink0

Eftersom jag är väldigt förtjust i träningsformen Yoga så tänkte jag därför ge en kort presentation för den som mest känner igen ordet från alla populära uttryck inom träning så som "hunden", "kobran", "trädet" och så vidare. Själv har jag ingen favoritform av Yoga utan blandar övningar som jag tycker fungerar bäst på mig, jag är väldigt noga med att övningar jag utför ger min kropp styrka och inte är påfrestande då jag har en ömtålig rygg. Att hjälpa andra som vill prova Yoga i rehabiliterande syfte är något som jag verkligen brinner för. Nog tjatat om mig, nu kommer lite info om Yoga.

 

 Yoga är inte en religion som många tycks tro, utan en ca 5000 år gammal tradition med uppkomst i Indien.

Ordet Yoga är sanskrit och betyder ungefär förening, grundfilosofin är att man förenar kropp och själ och människa med omvärlden.

Det finns flera olika typer av Yoga så som Hathayoga, Bikramyoga, Viryayoga, Anusarayoga, Poweryoga med mera men har det gemensamt att de fokuserar på olika kroppsställningar/rörelser, andningstekniker, fokus och meditation.

Yogaställningar (asanas) är utformade för att vitalisera och balansera kroppen och dess olika funktioner. Andningstekniken (pranayama) bygger på ett koncept om att andning är källan till liv och energi (prana) i kroppen. Så med hjälp av olika yogaställningar och andning kan människan uppnå ett balanserat sinne och en stark kropp.

De senaste 10 åren har Yoga blivit en mycket populär träningsform och många upplever att det positivt påverkar det allmänna välbefinnandet, minskar smärta samt ger en ökad rörlighet.

Vad man dock behöver tänka på är att Yoga (precis som all form av träning) inte passar alla, har man någon form av begränsning eller typ av skada är det viktigt att man rådfrågar någon kunnig inom rehabilitering/skador för att få ett rätt anpassat Yoga program så kallad rehabyoga eller mediyoga.

 
Till top