grenathegreat

A blog about training, makeup,beauty and health.

Det där med ämnesomsättningen

Allmänt hälsa, kost Permalink0

Eftersom jag tagit upp ämnet med punktförbränning tänkte jag fortsätta med att förklara det grundläggande kring ämnesomsättningen.

Ämnesomsättningen (även kallad metabolismen) kan beskrivas som kroppens motor och bestämmer hur lång tid det tar för kroppen att förbränna och använde de kalorier du får i dig under dagen.

När man talar om ämnesomsättningen måste man nämna att den består av tre stycken huvudkomponenter:

BMR (basalmetabolism)- är kroppens ämnesomsättning under vila det vill säga den energi kroppen förbrukar i vilotillstånd vilket är ca 50-70% av den totala förbränningen.

NIT (nutrientinducerad termogenes)- är den energi som kroppen förbrukar i samband med måltid (intag, upptag, matsmältning, transport, förbränning och lagring) och utgör ca 10% av den totala förbränningen.

PAL(fysisk aktivitetsnivå)- är beroende av kroppens aktivitet och vikt (större vikt kräver mer energi att förflytta) och utgör ca 20-40% av den totala förbränningen. Det här är den faktor i ämnesomsättningen man själv har störst möjlighet att påverka.

 

Bantning och ämnesomsättning- Tar upp det här eftersom det är något som oftast missuppfattas vilket leder till onödigt slitage på kroppen (och psykiskt också när folk känner att det är ”hopplöst” att gå ner i vikt).

Om du bantar och/eller fastar innebär det att du får i dig väldigt lite kalorier i förhållande till ditt normala energi intag. Detta ger till följd att kroppen skickar signaler till hjärnan att du befinner dig i ”fara” för undernäring och kroppens självbevarelsedrift kickar in och ger då en långsammare ämnesomsättning. Ju oftare och ju hungrigare du är desto mer minskar ämnesomsättningen och dessutom ser hjärnan till att öka antalet enzymer som främjar fettlagring. Så fort du börjar äta ”normalt” igen kommer kroppen lagra på sig extra mycket energi från maten för att undvika svält, vilket kommer ge ett resultat med samma vikt (och i många fall ökad) vikt som innan. Det är därför en bra idé att ta hjälp av någon som är kunnig inom näringslära om man vill gå ner i vikt på bra och säkert vis.

Ska tillägga att det är stor skillnad på hur mycket energi som förbränns i muskelvävnad jämfört med fettvävnad, muskler förbrukar långt mer energi än andra celler i kroppen. Det är därför en bra idé att ta med styrketräning i ditt träningsschema även när du i första hand vill gå ner i vikt.

 

 
 
 
Till top