grenathegreat

A blog about training, makeup,beauty and health.

Det förlegade synsättet på flexibilitetsövningar

, Träning hälsa, träning Permalink0
De flesta som håller på med någon form av träning har koll på att det är viktigt att "stretcha", anledningen till att jag sätter detta inom situationstecken är för att jag anser att stretching i regel innehåller ett allt för förlegat tänk.
 
Hur menar jag då? Jo för att förklara det enkelt så är det inte så enkelt att stretcha som många vill få det till. Många utövar denna typ av aktivitet på felaktiga sätt vilket i bästa fall leder till ingen förbättring av flexibilitet och i värsta fall skador.
 
Så vi börjar från början, varför stretchar man? All form av stretching, flexibilitet, mobilisering är i grund och botten till för att öka rörlighet i muskler och leder vilket ska medföra minskad risk för skador och smärta och öka det allmäna välbefinnandet. Som vi ser så är det därför till ingen som helst nytta att utföra den här aktiviteten felaktigt.
 
Ändå är det just det många gör. Anledning (som jag tror) är att få vet hur viktigt det är att göra rätt, många blir visade övningar av andra som antingen inte själva vet hur man ska göra rätt eller inte tänker på att lära ut rätt. Även finns det som jag ser en förlegad syn överlag på stretching, det är i mångas ögon inte så viktigt utan nått man stökar över på 5-10 min för att man har blivit tillsagd att det är "viktigt".
 
Själv har jag en gedigen lista över skador och problem som medfört många turer till sjukgymnaster, naprapater, kiropraktor med mera och kan säga att det är få av dessa som verkligen hjälpt mig. Detta kan jag med säkerhet säga (av att själv ha jobbat i dryga 10 år med skador och skadeförebyggande) genom att ha lagt mycket tid på att forska och utforska olika metoder, och jag lär mig fortfarande varje dag. Och det som hjälpt mig allra mest är det som jag kommer till härnäst.
 
Vad är det då som är avgörande för att utföra flexibilitetsövningar rätt? Man måste känna sin kropp, ge sig själv den respekten att lägga tid på hur, var och varför olika muskler, leder och senor verkar. Självklart talar jag nu inte om att lägga den tid som en annan som jobbar med det lägger utan bara att skaffa sig en baskunskap. Genom detta kommer man jälv kunna avgöra var det behövs jobbas mer med flexibilitet och vilken muskel den aktuella övningen ska kännas. Sen kan man lättare ta hjälp av "experter" och kunna avgöra om det verkligen är till hjälp istället för att helt förlita sig till andra. För trots hur många års erfarenhet den du kommer till har så finns det bara en som är expert på din kropp och det är du.
 
Kommer säkerligen återkomma till ämnet framöver men hoppas att du som läser detta fått lite att fundera på.
 
 
 
Till top