grenathegreat

A blog about training, makeup,beauty and health.

Immunförsvaret och träning

Träning hälsa, träning, välmående Permalink0

Många som börjat träna mer intensivt efter en tids uppehåll har nog märkt av fenomenet att man ”alltid” blir sjuk efter typ 2-3 veckor.
Borde inte träning stärka immunförsvaret? Svaret är logiskt, det följer samma princip som hur muskler påverkas av träning. För att förklara, träning i sig är nedbrytande både för muskler och immunförsvaret. Det är vilan och maten man äter efteråt som bygger upp igen. Så vad som händer med immunförsvaret efter ett träningspass är att det är tillfälligt nedsatt, hur länge beror bland annat på hur hårt man tränat.

Självklart kommer man precis som med musklerna bygga upp immunförsvaret efter hand, men eftersom man under en period är mer känslig är det lätt att man hamnar i en dålig cirkel att man börjar träna (går ut stenhårt) blir sjuk och borta från träning i 2-3 veckor och så på träningen igen.
För att minska att detta sker är mitt råd att man går ut lugnt och börjar bygga långsamt, har man vart borta ett tag så börja med promenader och träning hemma innan man går helt in igen på gymmet eller vilken träning man nu vanligen utför. På det sättet hinner immunförsvaret få en positiv skjuts innan man utsätter det för ytterligare påfrestningar som det blir när man tränar med andra människor (vissa som dessutom tränar med förkylning…). Ät och vila ordentligt efter varje pass och känner man att kroppen inte vill en dag man egentligen tänkt träna, lyssna då på kroppen och vila istället.

Vidare så kan även immunförsvaret bli nedsatt om man varit igång under en längre period med intensiv träning, exempelvis tränat för maraton. Det är även här samma som med muskler, immunförsvaret blir helt enkelt för utmattat och man behöver vila kroppen mer.

HIIT träning är ett exempel på en träningsform som visat sig bra även ur synvinkel för immunförsvaret eftersom man visserligen kör hårt men inte så långa pass att det sätter ner immunförsvaret lika mycket som exempelvis en timmes löpträning.

Om man åker på en förkylning, träna absolut inte med feber för det kan ge riktigt dåliga följder. Tro mig, har själv lyckats dra på mig bland annat hjärtmuskelinflammation och TWAR till följd av att jag inte ville ta det lugnt och det är inget jag önskar någon behöva genomgå.

Sen behöver man inte dra det till ytterlighet att man ligger på soffan i 3 veckor, utan så fort febern gett sig och man inte känner av muskelömhet så gå gärna promenader eller utför annan lågintensiv träning för att inte tappa allt för mycket och behöva börja om från noll.

 
Till top