grenathegreat

A blog about training, makeup,beauty and health.

Kosttillskott

Allmänt hälsa, kost Permalink2

Brukar få en del frågor angående kosttillskott så tänkte förklara lite mer vad kosttillskott är, vad som kan behövas och vad som faktiskt kan vara farligt att överdosera.

För de allra flesta räcker det med vanlig varierad kost för att få i sig det kroppen behöver, men ibland behövs ett extra tillskott av vitaminer och mineraler.

Exempel på personer som rekommenderas extra tillskott är små barn upp till två år (D-vitamin), gravida eller kvinnor som försöker bli gravida (folsyra), äldre som inte är utomhus regelbundet (D-vitamin) och veganer (vitamin B12 och D-vitamin).
Magnesium är en mineral som många kan lida brist på, det är en mineral som förbrukas vid stress exempelvis. Om du till exempel upplever ”myrkryp” i benen, har svårt att sova, ökad frekvens av huvudvärk, ångest, trötthet etc så kan det vara värt att prova ett extra tillskott av magnesium (som är svårt att överdosera). Tänk på att välja ett tillskott av rent magnesium och inte en med magnesium/kalcium eftersom kroppen ofta har ett överskott av kalcium i förhållande till magnesium (de ”tar ut varandra”).

Det finns ett stort antal undersökningar som visar att de som äter mycket frukt och grönt löper mindre risk att drabbas av olika sjukdomar, främst hjärt-kärlsjukdomar och vissa former av cancer. Detta tros bero på att frukt och grönt innehåller stora mängder antioxidativa ämnen som skyddar cellerna i kroppen mot skadliga så kallade fria radikaler. Att ta kosttillskott istället för frukt och grönt har inte gett samma påverkan, så man kan alltså inte kompensera en dålig kost med kosttillskott utan dessa ska enbart ses som extra tillskott.

Vissa vitaminer och mineraler bör inte överdoseras utan kan då faktiskt bli skadligt för kroppen. Exempel är koppar, jod och selen (mineraler) samt vitamin A.

Tänk på att vara försiktig med kosttillskott som marknadsförs att ge ”mirakulösa effekter”. Ofta stämmer inte påståendena och det finns sällan information om bieffekter.

Var även vaksam med om du köper kosttillskott via internet. Vissa kan vara förbjudna i Sverige på grund av att de bedömts som hälsofarliga men säljs lagligt utomlands bland annat på grund av olika lagstiftningar.

Rådfråga gärna någon som är kunnig inom hälsa/kosthållning om du vill få hjälp med vad just du kan behöva extra.

 
#1 - - Annette:

Bra inlägg! Älskar info om kosttillskott. 😊

#2 - - Annette:

Bra inlägg! Älskar info om kosttillskott. 😊

Svar: Tack! Kul att höra :)
grenathegreat

Till top