grenathegreat

A blog about training, makeup,beauty and health.

Tips för att lyckas med en hälsosammare livsstil

Allmänt hälsa, kost, träning, välmående Permalink0
Nu när det är nytt år vet jag att många har som nyårslöfte att leva lite nyttigare.

Vare sig det gäller att du vill gå ner i vikt, träna mer eller äta hälsosammare så är det oftast svårare att skaffa nya vanor än du först trott. Därför ger jag här några tips som kan hjälpa dig på vägen för att lyckas med en hälsosammare livsstil.

 

Välj icke mat relaterad belöning.
Det är en jättebra idé att ha delmål att nå på din väg mot din nya livsstil, och att belöna dig själv när du nått de målen. Vad som dock är en dålig idé är att välja belöningar i form av mat, speciellt om din tanke är att äta hälsosammare. För problemet är att om du ställer in din hjärna på att mat är ”belöning” kommer det att försvåra för dig när det gäller att välja bort ohälsosamma matval. Välj istället en belöning i form av ett par nya träningsbyxor, en massagetid eller liknande.

 

Försök att inte överdriva.
Ser allt för ofta folk som väljer att ”go-all-in” det vill säga att de säger att de aldrig ska äta en kaka mer i hela sitt liv, träna sju dagar i veckan och bara äta sallad. Detta leder oundvikligt till att du kommer ”misslyckas” med dina höga mål och tappa inspiration när du inte kan genomföra planen. Så fort du ”förbjuder” viss mat kommer hjärnan att fixera på det och istället för mindre sug kommer det ge ännu mer sug på det du förbjudit ur kosten, samt att det mycket väl kan vara så att du valt en kostplan som inte tillgodo ser kroppens behov av vissa vitaminer och mineraler vilket då yttrar sig i ett ofantligt sug.
Försök istället att sätta mer realistiska mål och börja smått, till exempel kan du välja att äta en nyttig lunch tre gånger i veckan, minska ner på läskdrickande och godisintag samt träna två gånger i veckan.
Börjar du så och upptäcker att det inte var några problem så lägger du till nya mål och vips så kommer du vara på en god väg mot hälsosammare livsstil.

 

Berätta vad du försöker uppnå.
Det är alltid en bra idé att berätta för familj och vänner (nu menar jag inte att man behöver annonsera ut det på facebook) att man försöker ändra sina vanor, det förhindrar att de utav misstag motverkar dina försök genom att bjuda på bullfika exempelvis. Det ger även en extra motivation att lyckas om ens nära och kära stöttar en på vägen.

 

Ha hälsosamma val tillgängligt.
Det är självklart lättare att göra hälsosamma val om de finns tillgängliga, har du bara kakor hemma när hungern sätter i så kommer du lättare trilla dit än om det finns frukt hemma. Detsamma gäller träning, det är lättare att motivera sig att träna om du har bekväma skor och kläder.

 
Till top