grenathegreat

A blog about training, makeup,beauty and health.

Tips för bättre sömn

Allmänt hälsa, sömn, välmående Permalink0

Alla vet vi väl hur viktigt det är att sova bra, men för den saken skull är det inte säkert att man sover bra för det. Tänkte därför lista några av de (som jag tycker) bästa tipsen att prova om sömnen uteblir.

Vistas i dagsljus: Nu börjar vi tack och lov att närma oss ljusare tider, men det är fortfarande viktigt att försöka ta tillvara på så mycket ljus vi kan få. En anledning till att det är viktigt är för att hålla melatonin nivån jämn. Melatonin är ett hormon som finns naturligt i kroppen, det ökar till natten och gör oss sömnigare.

Träning: Motion ger bättre sömn, men träna inte för sent. Helst inte 4 timmar innan du ska lägga dig eftersom det extra påslaget av endorfiner och adrenalin gör det svårare att somna.

Regelbundna sömntider: Försök att gå upp och gå i säng på ungefär samma tid varje dag, detta underlättar kroppen inre klocka att ställa om och naturligt producera mer melatonin på kvällen. Så försök att hålla detta även när du är ledig.

Undvik koffein: Drick (eller ät) inget som innehåller koffein 4-8 timmar innan sängdags. Tänk även på att vissa mediciner och kosttillskott kan innehålla koffein.

Undvik alkohol: Även om du känner dig mer "avslappnad" efter ett glas vin exempelvis så är det en dålig idé då alkohol försämrar sömnkvalitén.

Släck ner: Dämpa belysning på kvällen. Stäng gärna av datorn och mobilen senast en timme innan planerad sängdags, detta för att ljuset "lurar" kroppen att tro att det fortfarande är dag. Läs hellre en bok, virka, rita eller gör nått annat utan dator stress. Tänk även på att undvika att ha dator eller mobil vid sängen då strålningen från dessa påverkar sömnen negativt. Har du väckarklocka på mobilen så sätt den på flygläge över natten.

Undvik stora måltider för sent: Dock bör du inte gå och lägga dig hungrig heller, men ta hellre något litet innan sänggående, varm mjölk är ett husmorstips som funkar, även banan, honung och ägg innehåller ämnen som påverkar sömnen positivt. Däremot bör du undvika att äta mat som innehåller mycket fett eller starka kryddor.

 

 

 

 

Till top