grenathegreat

A blog about training, makeup,beauty and health.

Hur man hanterar smärta- tips från coachen

Allmänt arbete, behandling, hälsa, lycka, mindfulness, skador, träning, välmående Permalink0
Jag har nästan helt slutat med att ge tränings/skadehanteringsråd så här för allmänheten, främst för att jag känner det som att kasta pärlor åt svin.
Varför lyssna på någon som vet vad denne talar om när det går att införskaffa tvivelaktig information från facebook.
Hade skrivit ett jättefint inlägg men insåg att det var alldeles för långt och komplicerat för att någon förutom insatta nördar som jag själv skulle orka läsa, så nu kör vi kortvarianten:
 
Vad är smärta? Kortfattat: smärta är en känsla och precis som med alla känslor så kan den styras. Det är inte alltid lätt, men det går. Detta gäller både fysisk som psykisk smärta. 
 
Steg 1 för att styra sin smärta är att ta ansvar för den, precis som med alla känslor så är smärta något personligt. Ingen annan kan avgöra vad du känner.
Så för att kunna göra något åt din smärta måste du först inse att du är själv ansvarig för att du ska må bättre. Visst, andra kan ge dig hjälp, stöd, tips och trix men i slutänden så måste du själv göra arbetet.
 
Steg 2 är att inse att inget varar för evigt, människor har en fantastisk förmåga att tro att allt som känns dåligt kommer vara tills vi dör så varför göra något åt det?
Akut smärta är "lätt" att hantera, det uppstår snabbt, man vet vad som hänt, man vet vad som ska göras och man vet (på ett ungefär) när det kommer försvinna. Som exempelvis om man bryter ett ben.
Långvarig smärta är det som är det verkligt stora problemet i skadehantering, för det är många gånger betydligt mer komplicerat än akuta problem.
Och har man gått med ett problem i många år så är det inget som går att bota med någon form av magisk formel. Utan man kommer få jobba med det under lång tid för att få det under kontroll, men jag lovar att allt går att få en bättring på bara man är beredd att jobba för det själv. 
 
Så sammanfattningsvis, precis som med allt här i livet, det går inte att lägga problemet på andra och vänta på en magisk lösning utan ta ditt eget ansvar!
 
 
 
Till top