grenathegreat

A blog about training, makeup,beauty and health.

Kan vi inte bara sluta "titulera" folk?

Allmänt arbete, hälsa, lycka, tankar Permalink0
Är det inte lite lustigt att något av det första folk frågar, oavsett om det är en fullständig främling eller en bekant du inte talat med på ett tag, är: "Vad jobbar du med då"?
Som om det skulle vara ett livsviktigt karaktärsdrag...
 
Ok, jag har själv gjort mig "skyldig" till detta, men (och nu kommer vi till det jag stör mig på något rent galet mycket) det räcker inte att säga vilken bransch man jobbar inom, nej nej nej, du måste kunna slänga ur dig en fin titel för att folk ska vara nöjda.
 
Hur menar du nu, kanske du tänker?
Jo det ska jag nu förtydliga: I mitt fall har jag det nästintill omöjligt att enkelt definera vad jag jobbar med. Så jag brukar säga att jag jobbar med träning och hälsa, det är nu det roliga börjar. 
 
"Jaha, så du är PT?" Nä inte i den bemärkelsen att jag jobbar på gym, men ja, jag har sån utildning.
 
"Kostrådgivare?" Jag har visserligen utbildning inom avancerad kostlära, men det är inget jag jobbar aktivt med.
 
Så gör ett försök och förklarar att jag mest jobbar med skadehantering med inriktning på skadeförebyggande.
"Så du är sjukgymnast?" Återigen nej, jag har samma typ av utbildning och kunskap men det är inte det jag är.
 
"Men vad är du utbildad till?" Alltså, jag har gått många utbildningar och jag har många års erfarenhet av det jag gör, men det är inget som går att lumpa in i en kategori.
 
"Men vart jobbar du då?" Förklarar att jag är egen företagare, men att jag förtillfället jobbar mest som expert rådgivare inom skadehantering/rehabilitering åt ett större ishockeylag i USA. 
 
"Varför bor du inte där då?" Alltså nu börjar jag bli lite rabiat, frågar jag dig kanske varför du bor där du gör? Nej, det gör jag inte (mest för att jag inte bryr mig, men ändå).
 
Ja, ungefär så brukar samtal kring mitt arbete gå till. Har man den stora "lyckan" så råkar man ut för någon som dessutom slänger in dumheter som: "Men om du nu kan så mycket, varför utbildar du dig inte till läkare"...Tack och godnatt.
 
Råkade ut för samma fenomen när jag jobbarde med hästar: "Du som tycker så mycket om djur, varför utbildar du dig inte till veterinär?" Som om mitt liv skulle bli så fulländat av att ha en titel att slänga i ansiktet på folk som frågar.
 
Om jag frågar vad någon jobbar med och de sägar att de jobbar på exempelvis Volvo, så inte fasiken förhör jag mig om vilken avdelning de jobbar på eller huruvida de kan titulera sig som arbetsledare eller om de inte ska försöka bli Vice VD för företaget när de ändå kan så mycket... 
Klart om folk vill prata mer ingående om sina jobb så inte mig emot men det är ingen dealbreaker för mig det exakta arbete de utför, bara de är nöjda så fint för dem. 
 
 
 
 
Till top